Rezman
Zdravju prijazno plavanje

Zakaj je plavanje zdravju najbolj prijazen šport?

Zavedamo se, kako pomemben del življenja je šport oziroma gibanje na sploh. Rekreacija ima namreč izjemno pozitiven vpliv na naše zdravje in počutje, na drugi strani pa pomanjkanje vadbe na telo vpliva precej negativno. A za katero vrsto rekreacije se odločiti, ko pa je na voljo toliko različnih možnosti?

V prvi vrsti za tisto, ki vas veseli in izpolnjuje. Ko pa beseda steče o iskanju najbolj prijaznega športa za zdravje, pa vsekakor ne moremo mimo plavanja. To nam je v veliko veselje že zaradi samih poletnih počitnic, kjer pa vendarle bolj čofotamo in se namakamo, kot pa plavamo.

Enakomerna obremenjenost telesa

Voda nam daje navidezen občutek breztežnosti, saj lahko z nekaj malega vaje na njej tudi lebdimo. Občutek je zelo lep, hkrati pa se ne zavedamo, kaj vse dobrega nam prinaša voda. Najprej je potrebno omeniti delovanje mišic. V primerjavi z drugimi športi, kjer so na udaru posamezni sklopi mišic, pa je pri plavanju to nekoliko drugače.

Enakomerna obremenitev telesa
Pri plavanju je obremenitev mišic porazdeljena po celem telesu.

Vzdrževanje telesa na vodni gladini terja sinhrono delovanje praktično vseh mišic v telesu, kar po intenzivnem plavanju naslednji dan dobro čutimo. Obenem pa krepimo tudi vezi in razgibavamo sklepe. Pozitivno pri vsem tem je, da jih ne obremenjujemo s svojo lastno težo, kar se dogaja pri večini drugih športov, saj voda poskrbi, da smo v njeni družbi izjemno lahki.

Odlično za srce in pljuča

Da je plavanje izjemen šport, ki skrbi za naše zdravje, potrjuje tudi pozitiven vpliv na srce in dihala. Če želimo biti zdravi, najprej potrebujemo močno in zdravo srce. To pa bo v odličnem stanju, kadar bo seveda deležno pravilnega treninga za večjo vzdržljivost. Redno plavanje bo poskrbelo za nižji srčni utrip in kvaliteten pretok krvi po telesu.

Tudi dihala vam bodo hvaležna. V prvi vrsti se boste v ritmu plavanja naučili pravilno dihati in izdihovati, pri čemer je izjemno dobrodošlo izdihovanje v vodo. Ta je namreč 800-krat gostejša od zraka, kar pomeni, da boste v ta del vložili nekaj več energije. Prav zato je plavanje odličen šport tudi za astmatike.

Plavajo lahko vsi

Povsem normalno je, da se z določenimi športi ne morejo ukvarjati vsi. Pri plavanju pa je to povsem drugače. Plavajo lahko namreč mlajši in starejši, vitki in tisti s prekomerno težo. Prav vaje za hujšanje so nemalokrat izjemno obremenilne za sklepe in hrbtenico pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

S plavanjem te težave izginejo, obenem pa se pri intenzivnem plavanju pokuri tudi zelo veliko kalorij. Plavanja se lahko razveselijo tudi bolniki in ljudje s poškodbami, ki sicer ne smejo pretirano obremenjevati telesa.

Plavanje “odplavlja” stres

Plavanje ni koristen šport samo za telo, pač pa tudi za duha. Svet postaja vse bolj glasen in naporen, pri čemer nas z lahkoto pogoltne v svoj vrtinec in odnese s tokom. Na ta način smo ves čas pod pritiskom in se soočamo z veliko stresa, ki povzroča različne težave in bolezni.

Pri plavanju smo sami s seboj, čistimo nered v svoji glavi, se razbremenjujemo in dobesedno odplavljamo stres. Po plavanju boste nadvse pomirjeni, občutek lahkotnosti pa vas bo spremljal skozi celoten dan. In ne pozabimo še na večer in noč, ko boste zaradi vsega naštetega deležni tudi kvalitetnega spanca.

rezman