Rezman

Prvi vtis? Brez skrbi, boljši je, kot si mislite

Srečanje nekoga novega je lahko nerodno.  Možnosti, dobre in slabe, se počutijo neskončne. Kaj, če se ne bodo smejali vašim šalam? Kaj, če boste naredili ali rekli kaj neumnega? Kaj, če je nekdo skrivaj psihopat? Kaj, če ste vi psihopat, pa bo druga oseba to odkrila? Kaj, če boste izpadli neumni in nerazgledani? Kaj, če boste imeli hrano med zobmi pa boste to ugotovili šele po nekaj urah? No, odlična novica: dejansko ste naredili boljši prvi vtis, kot pa ste mislili.

Znanost o srečanju novih ljudi:

V novi študiji so raziskovalci poskušali ugotoviti, kako dobro bi ljudje presodili svoj prvi vtis. V ta namen so primerjali mnenje o prvem vtisu osebe A, ki so spoznali osebo B. Prvi vtis je znanstveno pomimenovan tudi “meta-zaznava” interakcije, z dejanskim prvim vtisom, ki so jim ga je sporočila oseba B. Primerjali so torej, kako se mnenja o prvem vtisu razlikujeta.

Raziskovalci so ugotovili, da sta, ko sta se srečala dva tujca, oba mislila, da sta drugega naredila slab prvi vtis, medtem, ko sta bila prepričana, da druga oseba misli, da je ona nanju naredila dober prvi vtis. To seveda realno ni mogoče.

To se je dogajalo v različnih situacijah, so ugotovili raziskovalci. To se je zgodilo, ko so se tujci srečali v nadzorovani laboratorijski okolici in si izmenjali pristen prijateljski klepet, ki je trajal približno pet minut, toda to se je zgodilo tudi v bolj organskih situacijah: ko so študentje prvega letnika spoznavali svoje sostanovalce, na primer in ko so se ljudje udeležili kakšne delavnice.

Prepričanje ljudi, da naredijo slabši prvi vtis, kot ga resnično naredijo študije, je bilo zelo pogosto. Enak odstotek moških in žensk je bilo prepričanih, da so naredili grozen prvi vtis.

Zakaj obstaja “luknja všečnosti”?

Na nek način ” luknja všečnosti ” sovpada z drugo močno psihološko ugotovitvijo: druge vidimo drugače kot se vidimo sami. Splošno je znano, da razumemo druge ljudi na globlji ravni, kot pa lahko razmumemo sami sebe; to se imenuje asimetrična percepcija. Podobno se pogosto vidimo kot boljši od naših vrstnikov in boljši, kot smo res. Dejstvo je, da so psihološki raziskovalci tako navajeni na dejstvo, da skoraj vsi menijo, da so nadpovprečni .

Srečanje z novimi ljudmi pa je eden od primerov, v katerih tipična oseba meni, da so slabši od drugih ljudi. To običajno kaže na asimetrično dojemanje. Ena teorija, zakaj zavračamo zaznavanje lastnega šarma, je, da smo »samozaščitno pesimistični« glede interakcije z drugimi ljudmi. Da bi se izognili razočaranju, domnevamo, da se novi odnosi začnejo slabo, pogosto pa ignoriramo jasne nasprotne siganale (posredovane preko jezika telesa, tona glasu in ostalih vedej). To prepričanje nas na določen način varuje, res je, vendar nam lahko tudi preprečuje oblikovanje novih odnosov.

rezman