Rezman
Redna rekreacija

Zakaj je redna rekreacija tako pomembna?

Kot vsi že dobro vemo, je bil človek ustvarjen za gibanje, sicer ne bi imel dveh nog in rok. Prav tako je jasno, kako gibanje vpliva na človeka in kakšni so negativni učinki, v kolikor tega ne počne. Zato se bomo tokrat posvetili vprašanju o tem, zakaj je redna rekreacija tako pomembna.

Ne gre zgolj za gibanje, ki ga opravimo na delovnem mestu, pač pa je potrebno svoje telo in srce pognati v nekoliko višje obrate. Gre namreč za to, da je potrebno vzdrževati določen nivo telesne pripravljenosti, kar na koncu vpliva na precej pomembnih točk.

Idealna telesna teža

Prekomerna telesna teža je postala velika težava modernega sveta. Pri nas morda še ne tako zelo kot ponekod v tujini, kljub temu pa je dobro poznati vse škodljive učinke odvečnih kilogramov na zdravje. Prav iz tega razloga je še kako pomembno, da se človek ukvarja z redno rekreacijo, ki mu pomaga vzdrževati idealno telesno težo.

Idealna telesna teža
Z redno aktivnostjo in gibanjem do idealne telesne teže.

Na ta način ne bo več slabe volje ob pogledu v ogledalo pri pomerjanju oblek ali kopalk. Za redno rekreacijo si izberite šport, ki vam je pri srcu, morda takšnega, pri katerem se boste redno družili s prijatelji, ali pa si omislite redne daljše pohode. Vsakodnevna telovadba vam ne bo vzela več kot 20 minut za izboljšanje telesne pripravljenosti.

Boljše počutje

Človek, ki se redno ukvarja z rekreacijo, se tudi na splošno bolje počuti. Njegovo telo je močno in stabilno, med vadbo pa se v možganih tvorijo različni hormoni, ki na samo počutje vplivajo izjemno blagodejno. Redni tekači pravijo, da brez teka ne morejo, saj jih je aktivnost kar nekoliko zasvojila.

Dobro počutje
Če se človek dobro počuti, je možnost zdravstvenih težav mnogo nižja.

Gre za fenomen, ki ga ustvarijo prav hormoni: serotonin, dopamin, oksitocin in endorfin. Da bi vzpodbudili njihovo nastajanje, pa je potrebno početi nekaj, kar nas navdušuje in izpolnjuje. Seveda je lahko to tudi dobra hrana, druženje z nam ljubimi osebami, a tudi šport in rekreacija. Na ta način se je najbolje spoprijeti s stresom in depresivnim počutjem.

Močan imunski sistem

Še posebej v jesenskem in zimskem času radi rečemo, da vreme ni primerno za gibanje na svežem zraku kot tudi ne za rekreacijo. In prav v tem času med nami najpogosteje krožijo virusi in bakterije, ki vodijo do prehladov in grip. Če želimo, da bo naš imunski sistem močan in bo zmogel ubraniti naše telo pred vsemi temi napadi, bo potrebno zanj poskrbeti.

Seveda v tem primeru lahko pripomorejo tudi različna živila in prehranski dodatki, a v prvi vrsti bomo za dober imunski sistem poskrbeli tako, da bo naše telo v izvrstni fizični pripravljenosti. Prav nobene potrebe ni, da bi tekali po dežju ali v snegu, saj bomo precej opravili že z intenzivno desetminutno vadbo doma.

Manj možnosti za nastanek bolezni

Redna rekreacija pripomore k optimalni telesni teži, dobremu stanju imunskega in srčno žilnega sistema. Na ta način je več kot očitno, da nam pomaga preprečevati tudi nastanek najrazličnejših bolezni, ki so posledica zanemarjanja vadbe.

V tem primeru govorimo o debelosti, diabetesu, zamašenih žilah, slabšemu delovanju srca, srčnem infarktu, težavah s hrbtenico, bolečinah po telesu in podobnem. Lahko bi naštevali v nedogled, zato je več kot jasno, kako zelo pomembna je redna rekreacija. Če je le mogoče, na svežem zraku, sicer pa tudi telovadnica ne bo dosti manj učinkovita.

rezman