Rezman

Zakaj se zakon konča?

Obstaja “kup” ljudi, ki lahko pomagajo izboljšati zakon, razrešiti probleme, ki nastanejo v vsakem zakonu. Psihoterapevti. Psihologi. Duhovniki. Nenazadnje tudi zdravniki. Vendar pa je ogromno nekaj tistih, ki so na drugi strani, ki “profitirajo” ravno z nasprotnim – ločitveni odvetniki. Ti se nenehno ukvarjajo s propadlimi zakoni. V desetletju obravnavanja neuspešnih zakonskih zvez je razvezni odvetnik videl skoraj vsako različico propadle zakonske zveze. Prosili smo ga, naj nam pove nekatere najpogostejše razloge, zakaj so pari sploh prišli v njegovo pisarno.

  1. NE POIŠČEJO POMOČI, KO ZAČNO STVARI ITI NA SLABŠE

Zavrnitev pomoči pri vprašanju duševnega zdravja je pogosta težava, zaradi katere pari vstopijo v odvetnikovo pisarno – od upravljanja z potlačeno jezo do depresijo in vsega vmes. Problemov z duševnim zdravjem je ogromno.  “V pisarno dobim ljudi, ki definitivno ne bi, če bi šest mesecev obiskovali terapevta, prišli k meni,” pravi odvetnik. Pogosto so ljudje preveč trmasti in svojega problema sploh ne priznajo, sami sebi, ali partnerju – to je dejstvo, ki potrjuje trenutno prisotno stigmo, ki še vedno obdaja duševno zdravje. Moški se nagibajo k rešitvam fizičnih problemov. Ne odzivajo se dobro se na duševni stres.

  1. ZAVRAČAJO POMOČ PRI TEŽAVAH Z ALKOHOLOM ALI PREPOVEDANIMI DROGAMI

Dobri partnerji in starši so isto kot delo s težkimi obratovalnimi stroji . Ne mešajo se dobro z alkoholom in drogami. Pogosto se v moji pisarni oglasijo osebe, ki mi povedo, da še vedno ljubijo svojega zakonca, vendar je njegovo pitje ušlo izpod nadzora in se v svojem zakonu počutijo, kot bi imeli še enega otroka, in ne partnerja. Če ste vi ali vaš partner zajadrali na pot alkohola, si morata OBA čimprej poiskati pomoč, saj sta oba udeležena v tem problemu.

  1. ZAFRUSTRIRANOST ZARADI FINANČNIH PROBLEMOV

Same po sebi finančne težave zakoncev ne povzročijo tako hudih zakonskih problemov, da bi zaradi njih zakonca zahtevala ločitev. Problem je, ker finančne težave pogosto vodijo v težave z alkoholom ali drogami in se potem zakonca ujameta v začaran krog. Še posebej to velja, če moški ne more finančno preskrbeti svoje družine. To je nekaj, kar je v moške zakoreninjeno, potreba po tem, da poskrbi za svojo žensko, oziroma družino. Če moški ni zmožen poskrbeti za družino, se hitro vda v alkohol.

  1. TEŽAVE Z NEZVESTOBO

Zakonci pijejo, naredijo nekaj neumnega, potem pa je prepozno, da se kaj popravi. Ali pa je ženska nesrečna in išče nekoga, ki jo bo povrnil to samozavest. Če vi ali vaš zakonec želita  monogamno razmerje ampak si tega ne moreta zagotoviti, potem morata meti resno razpravo o tem, ali je ta oseba prava za vas. Težave z nezvestobo so dandanes zelo pogoste, vendar pa ne pripeljejo parov v pisarno ločitvenih odvetnikov tako pogosto, kot zgoraj napisani primeri.

  1. ZAVRAČANJE PARTNERSKEGA SVETOVANJA IN TERAPIJE

Šokirani bi bili nad dejstvom, kako uspešni so pri svojem delu partnerski terapevti. Da se par odloči za terapijo, za svetovanje, lahko zniža možnost ločitve za kar 80%. Terapije so uspešne, ker tretja, objektivna oseba lažje vidi rešitev problema, ki se partnerjema zdi nerešljiv. Poleg tega se je lažje “izpovedati” tretji osebi, kot pa partnerju povedati svoje občutke, še posebej če tega zakonec ni navajen.

rezman