Rezman

Zakaj življenja ni dobro jemati preveč resno?

Vsak dan se soočate z milijonom pasti, ki vas spodbujajo, da svoje življenje jemljete preveč resno. Nezadovoljstvo življenja v 21. stoletju prihaja v številnih oblikah, kot so počasne internetne povezave, ljudje, ki vozijo s hitrostjo polža, in izbirajo, kaj bodo oblekli za dogodek z dvoumnim stilom oblačenja. Zlahka se ujamete v nenehni tok odločitev in dogodkov, ki sestavljajo naše življenje, in pozabite, da je večina izzivov, s katerimi se soočte, le toliko stresnih, kot smo se odločili, da bodo. Naslednjič, ko boste v skušnjavi, da bi uničili vaš računalnik ali se zaleteli v počasneha voznika pred vami, se spomnite razlogov, ki vam jih bomo povedali spodaj, da življenja ne vzamete tako resno.

  1. Svet je smešen

Objektivno gledano je civilizacija smešna. Naslednjič, ko boste na izletu ali na otroškem božičnem tekmovanju v osnovni šoli, si vzemite sekundo in si oglejte število ljudi, ki doživljajo lepoto narave ali dogodke skozi LCD ekrane, namesto z lastnimi očmi. Če to ni dovolj, da vas prepričamo, da so naša življenja smešna, poglejte dejstvo, da je postalo normalno, da si poslovneži vsak dan privežejo kos blaga okoli vratu brez očitnega razloga ali da ima vsaka obleka, ki jo nosijo, vrsto nesmiselnih gumbov na manšeti. Če se lahko ustavite in se smejate ob vsakodnevnih absurdih, ste dva koraka pred vsemi ostalimi.

  1. Odnosi so vse, kar je pomembno

Vedno in znova, ko so raziskovalci poskušali ugotoviti, zakaj so ljudje srečni, so prišli do istega zaključka: osebni odnosi so najbolj pomembni. Če bi cenili našo srečo nad denarjem (kot mnogi trdijo), bi naredili vse, kar bi bilo v naši moči, da bi preživeli čas s prijatelji in družino ter ne skrbeli toliko o tem, da bi podaljšali delovni čas v službi. Ko boste ozrli nazaj na svoje življenje, ne boste razmišljali o času, ki ste ga preživeli v službi; zapomnili si boste družinske večerje, odlične počitnice, romantične večerje in vašo poroko. Prednost postavite ljudem nad svojo kariero.

  1. Bogati ljudje niso srečnejši

Preživljanje več časa doma ali s prijatelji bo verjetno negativno vplivala na stanje vašega bančnega računa. Samo to, da ste prabrali ta stavek je verjetno poslalo val panike čez vaše možgane, vendar upoštevajte dejstvo, da bogastvo ni povezano z srečo. Pravzaprav, ko imate dovolj denarja, da zadovoljite svoje osnovne potrebe, denar zelo malo vpliva na vaše splošno dobro počutje. Edine izjeme so, če dajete svoj dodatni denar v dobrodelne namene ali če ta bistveno poveča vašo družbeno uvrstitev.

  1. Skrb ni produktivna

Nekateri med nami so celo pod stresom v situacijah, kjer je biti pod stresom popolnoma neupravičeno. Na primer, morda se boste znašli na obisku novega mesta, kot sta London ali Pariz, in vas koncu tranzitni sistem popolnoma zmede. Ne morete ugotoviti, kako priti do mesta, kamor želite iti, in to pomeni, da se vam vaš kortizol dvigne na visoko raven. Toda kaj dosežete s tem? Nič. Korak nazaj in smejte se sami sebi. Pojdite s tokom in končajte tam, kjer boste končali. To, da se izgubite v novem mestu, vas bo pripeljalo do boljše zgodbe, kot pa do nekega zapuščenega muzeja.

  1. Vaš čas je omejen

Če je skrbenje neproduktivno in nas denar ne osrečuje, zakaj zapravljamo toliko časa za te stvari? Živite samo eno življenje. Če imate srečo, da boste dopolnil 90 let, imate od rojstva do trenutka, ko umrete, za uživanje v lepotah, ki sestavljajo življenje, manj kot 800.000 ur. Tretjino tega časa ne boste niti budni, zato kar najbolje izkoristite preostali kos. Naredite, kar morate storiti, da boste živeli srečno in izpolnjeno življenje, in pozabite, kaj vam kdo pove.

  1. Ste samo drobitinica

Nazadnje, če potrebujete opomnik, da vaši problemi niso tako veliki, kot se zdijo, in želite prilagoditi svojo perspektivo, stopite iz hiše in poglejte v zvezde. Vesolje je večje, kot si lahko predstavljate. Napolnjeno je z gorečimi kroglicami plina, galaksijami in solarnimi sistemi, in (po vsej verjetnosti) je v vesolju na tisoče drugih civilizacij, ki se borijo z lastnimi vojnami in se soočajo s svojimi izzivi. V zelo pravem pomenu ste nepomembni. Kateri boljši razlog bi bil, da ne bi smeli tako resno jemati svojega življanja? Edina stvar, ki je resnično pomembna, je, da uživate v svojem življenju, kolikor lahko, in pomagate drugim ljudem, da storijo enako.

 

rezman